Gout: Gejala, Pengurusan, dan Rawatan Optimum

Gout adalah satu jenis penyakit reumatik yang biasa berlaku apabila asid urik terkumpul di sendi. Bagaimana ia boleh berlaku? Apakah rawatan dan ubat yang diperlukan? Dapatkan semua info mengenai kesihatan disini kerana kami menyediakan semua maklumat sahih, tepat dan benar.

Gout Penyakit Reumatik Disebabkan Asid Urik

Gout Penyakit Reumatik Disebabkan Asid Urik Summary

 • Health Info: Gout Penyakit Reumatik Disebabkan Asid Urik
 • Health Category: Disease
 • Media Publicity: General info about health

Apakah itu Gout?

Sesiapa yang pernah merasai penyakit ini pasti ketahui bahawa ia boleh menyebabkan keradangan, merengsak, serta satu sensasi yang teramat sakit di sendi dan kulit. Simptom gout biasanya muncul dengan tiba-tiba, berlanjutan selama beberapa hari atau minggu sebelum hilang.

Apakah punca-punca Penyakit Gout?

Penyakit gout adalah jenis penyakit radang sendi yang berlaku apabila kristal asid urik menumpuk di sendi. Asid urik adalah hasil sisa pecahan protein yang terdapat dalam darah. Terdapat beberapa punca yang dikenalpasti iaitu:

 1. Makan yang berlebihan dan tidak berpatutan: Makan yang berlebihan boleh meningkatkan tahap asid urik dalam darah. Bahan makanan yang kaya protein hewani seperti daging lembu, ayam, hati, ikan dan daging ikan, telur dan kambing, semua boleh meningkatkan tahap asid urik dalam badan. Terlalu banyak makan ini boleh menyebabkan asid urik menumpuk di sendi.
 2. Penyalahgunaan alkohol: Penyalahgunaan alkohol boleh mempromosikan asid urik di dalam darah. Asid urik tambahan ini akan menyebabkan kristal menumpuk di sendi, yang pada gilirannya menyebabkan radang jangkitan.
 3. Masalah kehamilan : Beberapa wanita hamil mungkin mempunyai tahap asid urik yang lebih tinggi, yang boleh menyebabkan masalah radang sendi. Selalunya, penyakit gout akan hilang menjelang akhir kehamilan.
 4. Penyakit yang berhubungan dengan tahap asid urik yang tinggi: Terdapat beberapa jenis penyakit yang boleh menyebabkan tahap asid urik yang tinggi, termasuk kencing manis, hipertensi, penyakit jantung, sindrom nefritik, anemia hemolitik dan penyakit hati penyertaan autoimun.
 5. Kesan sampingan ubat: Beberapa ubat boleh menyebabkan kenaikan tahap asid urik. Ubat-ubatan seperti diuretik, ubat diuretik thiazide, asid nikotinik, asid salisilik, asid valproik, tiazolidinedion dan ubat cytochrome CYP 450 boleh menimbulkan masalah ini.
 6. Genetik: Penyakit Gout boleh disebabkan oleh faktor keturunan, yang menyebabkan penghasilan tahap asid urik yang lebih tinggi di dalam badan.

Apakah Tanda-Tanda atau Gejala Penyakit Gout?

Tanda-tanda utama atau gejala penyakit gout ialah kesakitan yang berkaitan dengan sendi-sendi yang merupakan simptom paling ketara. Kesakitan akan berlaku secara mendadak dan berkekalan pada satu sendi selama beberapa jam. Kebiasaannya, sendi yang paling mudah terdedah ialah jari kaki dan tapak kaki. Kesakitan akan semakin teruk bila sendi dipaparkan dengan tekanan.

Biasanya, orang yang menderita penyakit ini akan mengalami peningkatan suhu dalam sendi dan juga bengkak. Selain itu, ruam pada kulit sekitar sendi juga mungkin berlaku. Suhu badan yang tinggi juga mungkin berlaku bersama gejala lain. Sebahagian orang mungkin mengalami masalah kecil pada kuku mereka, seperti keradangan, ruam atau twitching.

Gout juga dapat menyebabkan sakit kepala, kesesakan jalan nafas, keletihan, gangguan penglihatan, dan terutama gangguan sendi. Institut Kanser Negara menyebut bahawa seseorang yang menderita gout mungkin mengalami kerosakan pada organ seperti jantung, buah pinggang, dan limpa.

Apakah Langkah-langkah Pencegahan Penyakit Gout?

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil bagi mencegah penyakit gout daripada berlaku ke atas diri dan keluarga anda.

 1. Kurangkan makaanan yang dipercayai merangsang gout, seperti hidangan daging merah, ayam, telur, kerang dan udang.
 2. Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.
 3. Banyakkan minum air dan berkurangan minum minuman berkarbonat.
 4. Kombinasi ubat yang dipercayai mengurangkan gejala seperti penggunaan allopurinol dengan ubat anti-inflamasi.
 5. Kurangkan atau elakkan dari meminumminuman beralkohol seperti arak, anggur dan bir.
 6. Berjimat cermat dengan makanan yang berkandungan purin , seperti ayam, ikan, seafood, daging merah, asparagus, sayur bayam, makanan yang berkandungan gluten, sardin dan produk susu.
 7. Ambil program aerobik dan latihan yang sesuai untuk mengawal berat badan.
 8. Jauhi merokok.

Apakah Rawatan Penyakit Gout?

Rawatan penyakit gout biasanya melibatkan penawar yang ditetapkan oleh doktor untuk mengurangkan gejala dan mengurangkan risiko komplikasi. Terdapat beberapa jenis penawar yang boleh digunakan termasuk dadah-dadah NSAID, kortikosteroid, dan dadah anturik. Pengubatan alternatif juga boleh digunakan untuk mengurangkan simptom seperti terapi fisik, rawatan homeopati, dan latihan. Sesetengah pesakit juga boleh diarahkan untuk mengubah pola makan mereka untuk mengurangkan komponen purin dalam makanan.

Apakah Senarai Ubat Penyakit Gout ini?

Berikut adalah senarai ubat yang mesti mendapat pengesahan daripada doktor pakar di hospital yang merawat anda.

 1. Allopurinol
 2. Sulfinpirazon
 3. Marikanide
 4. Probenesid
 5. Colchicin

Related Article About Disease

Bahaya Glaucoma: Atasi Segera untuk Kesihatan Mata Optimum

Apakah Itu Glaucoma: Rawatan Cepat untuk Kesihatan Mata Penyakit Glaucoma adalah biasanya terjadi semasa seseorang meningkat usia. Tetapi benarkan sedemikian? Kenali punca, rawatan dan pencegahan yang ada. Mata adalah anugerah Allah yang tidak dapat kita...

Read More

Bahaya Demam Denggi: Cegah Sebelum Melarat! Info Disini

Ketahui Tanda dan Cara Mencegah Demam Denggi Sekarang Berlaku peningkatan ketara Demam Denggi seusai redanya wabak Covid-19 yang melanda negara. Ingin tahu apakah tanda-tanya dan rawatan menurut kaedah Kementerian Kesihatan Malaysia apabila anda mengalami gejala...

Read More

FAQ Disease

Kenapa perlu elakkan penyakit Gout?

Gout adalah penyakit yang berbahaya yang disebabkan oleh akumulasi asid urik di sendi dan jaringan di sekitar sendi. Ia boleh menyebabkan kesakitan yang teruk, bengkak, kesannya kepada kualiti hidup dan risiko yang berkaitan dengan penyakit yang lebih serius. Oleh itu, penting bagi kita memastikan kesihatan yang baik hingga usia tua.

error: Content is protected !!