Kenali Osteoporosis Untuk Rawatan Optimum dan Kesihatan Tulang Yang Baik

Apakah itu Osteoporosis? Adakah kita termasuk dalam golongan yang mempunyai penyakit ini? Apakah punca, rawatan dan ubat untuk merawatnya? Dapatkan info sihat disini kerana kami menyajikan maklumat dari sumber yang sahih dan terbaik sahaja.

Osteoporosis Penyakit Tulang yang Bahaya

Osteoporosis Penyakit Tulang yang Bahaya Summary

 • Health Info: Bahaya Penyakit Tulang
 • Health Category: Disease
 • Media Publicity: For public awareness

Apakah itu Osteoporosis?

Osteoporosis ialah satu penyakit tulang yang menyebabkan kehilangan tulang dan pengurangan ketebalan tulang, sehingga tulang menjadi rapuh dan mudah patah. Gejala yang biasa ditemui ialah sakit dan kelemahan tulang.

Apakah punca-punca Penyakit Osteoporosis?

Penyakit Osteoporosis adalah satu penyakit tulang dengan struktur tulang yang lemah. Keadaan ini berleluasa terutamanya di kalangan wanita yang telah berusia lanjut. Punca utama penyakit ini diketahui adalah faktor keturunan, usia, jantina, dan gaya hidup. Faktor keturunan boleh mempercepatkan pembentukan penyakit ini. Pesakit yang mempunyai riwayat keturunan dengan penyakit jantung, kencing manis, atau jenis gangguan tulang lain, boleh menjadi lebih rentan terhadap Osteoporosis.

Usia merupakan salah satu punca utama penyakit ini, dimana penyakit biasanya berlaku pada orang yang lebih tua. Kebanyakan pembentukan kalsium dan vitamin D akan meningkat selepas berusia 30 tahun. Namun, kebanyakan bahagian tulang akan bergerak menuju peningkatan risiko tulang yang patah pada usia 50 tahun. Wanita lebih cenderung mendapat penyakit tulang ini daripada lelaki. Perempuan bergantung kepada umur, kesihatan, dan keturunan, iaitu kedua-dua riwayat dan keturunan yang terlibat dengan risiko Osteoporosis yang lebih rendah.

Gaya hidup juga menjadi punca kepada penyakit ini. Orang yang tidak mempunyai tabiat makan seimbang, atau yang tidak aktif secara fizikal, serta mereka yang sedang menggunakan ubat tertentu (seperti steroid) berisiko untuk mengalami Osteoporosis. Pemakanan yang kurang kalsium juga menambah risiko terhadap penyakit ini. Apabila badan tidak mendapat kalsium yang cukup, ia akan membuat tulang jadi lemah.

Apakah Tanda-Tanda atau Gejala Penyakit Osteoporosis?

Osteoporosis merupakan satu penyakit tulang yang terkenal dengan penurunan secara kuat kestabilan tulang. Kebanyakan orang tidak tahu bahawa mereka telah mengalami penyakit ini tanpa menghadapi tanda sebenar. Walau bagaimanapun, ada beberapa tanda dan gejala penyakit Osteoporosis yang boleh berlaku:

 1. Penurunan ketinggian badan: Seseorang boleh menurun ketinggiannya walaupun dengan perubahan biasa yang berlaku pada tahap umur sebenar. Ini adalah tanda awal penyakit Osteoporosis berlaku.
 2. Susutkan saiz tulang: Seperti yang telah disebutkan, tulang akan mula menjadi lebih kendur dan rapuh kerana rasa sakit ketika menaiki tangga atau membuat gerakan yang menuntut lebih banyak bebanan kepada tulang.
 3. Rasa sakit punggung: Seseorang boleh melihat bahawa punggungnya mula menjadi lebih sakit dan pegal-pegal atau getar-getar. Ia mungkin disebabkan oleh peningkatan tekanan pada tulang dan lutut terutamanya.
 4. Pengecutan sendi: Dengan kelemahan tulang, sendi pula akan kehilangan kekuatannya. Ini boleh menyebabkan sendi mudah pecah atau patah yang akan menjejaskan mobiliti seseorang.
 5. Kurang pemikiran: Ia boleh menjejaskan kesihatan mental seseorang. Penyakit ini boleh menyebabkan masalah kognitif seperti kekurangan memori, keburukan berfikir, dan kurang fokus.

Apakah Langkah Pencegahan Penyakit Osteoporosis?

Langkah pencegahan Penyakit Osteoporosis dapat diterangkan seperti dibawah:

 1. Makan makanan yang kaya dengan kalsium, serat, magnesium dan vitamin D.
 2. Sentiasa kurangkan sikap diam dan aktifkan diri dengan aktiviti fizikal, termasuk senaman ringan.
 3. Kurangkan alkohol dan tembakau.
 4. Jauhi pengambilan ubat-ubatan tertentu, seperti kortikosteroid.
 5. Ambil tindakan pencegahan bagi menghalang pelanggaran tulang.
 6. Ambil suplemen kalsium dan vitamin D.
 7. Amalkan hidup sihat.

Apakah Rawatan bagi Penyakit Osteoporosis?

Rawatan bagi penyakit osteoporosis bergantung pada keparahan simptom dan komplikasi. Rawatan boleh berkisar dari pemasangan pengambilan vitamin dan mineral, penggunaan ubat hormon, fisioterapi, senaman, dan mengubah gaya hidup. Doktor mungkin juga akan menetapkan ubat tambahan bagi meningkatkan pengukuhan tulang dan membuatkan mereka lebih lama.

Senarai Ubat Osteoporosis?

Peringatan lembut: Sila dapatkan nasihat doktor ataupun pakar perubatan dalam bidang ini jika sebelum pengambilan sebarang ubat sakit tulang. Pengambilan ubat tanpa pengawalan doktor pakar akan menyebabkan kerosakan tulang yang lebih teruk. Hubungi doktor yang rapat dengan anda untuk mengetahui bagaimana anda dapat membuat rawatan rapi bagi merawat penyakit ini.

 1. Alendronat
 2. Risedronat
 3. Zoledronat
 4. Calcitonin
 5. Raloxifene
 6. Natrium Fluorida
 7. Ibandronate
 8. Estrogens dan Testosterone
 9. Teriparatide
 10. Sibutramine

Related Article About Disease

Bahaya Glaucoma: Atasi Segera untuk Kesihatan Mata Optimum

Apakah Itu Glaucoma: Rawatan Cepat untuk Kesihatan Mata Penyakit Glaucoma adalah biasanya terjadi semasa seseorang meningkat usia. Tetapi benarkan sedemikian? Kenali punca, rawatan dan pencegahan yang ada. Mata adalah anugerah Allah yang tidak dapat kita...

Read More

Bahaya Demam Denggi: Cegah Sebelum Melarat! Info Disini

Ketahui Tanda dan Cara Mencegah Demam Denggi Sekarang Berlaku peningkatan ketara Demam Denggi seusai redanya wabak Covid-19 yang melanda negara. Ingin tahu apakah tanda-tanya dan rawatan menurut kaedah Kementerian Kesihatan Malaysia apabila anda mengalami gejala...

Read More

FAQ Disease

Kenapa perlu elakkan Osteoporosis?

Osteoporosis adalah penyakit tulang yang menyebabkan tulang menjadi lemah dan mudah pecah. Oleh itu, perlu dielakkan supaya kita dapat mengelak daripada kecederaan yang disebabkan oleh patah tulang. Ikutilah cara hidup sihat, makan makanan berkalsium, berambil banyak vitamin D, dan melakukan senaman yang sesuai untuk membantu mencegah risiko penyakit ini.

Siapakah golongan paling terdedah kepada penyakit Osteoporosis?

Golongan yang paling terdedah kepada penyakit Osteoporosis adalah wanita yang lanjut usianya (selepas menopaus) atau lelaki yang berusia di atas 70 tahun. Dengan pemeriksaan kesihatan yang berkala, anda masih boleh menyelesaikan dan mengawal penyakit ini daripada menjadi semakin serius.

error: Content is protected !!