Penyakit Asthma: Punca Simptom Rawatan dan Ubat

Kenali penyakit asthma dan bagaimana ia menyerang pesakit. Apakah langkah yang perlu diambil? Simptom-simptom dan rawatan yang bersesuaian. Dapatkan info sihat dengan panduan lengkap yang disertakan disini.

Penyakit Asthma: Punca Simptom Rawatan dan Ubat

Penyakit Asthma: Punca Simptom Rawatan dan Ubat Summary

 • Health Info: Penyakit Asma: Punca Simptom Rawatan dan Ubat
 • Health Category: Disease
 • Media Publicity: For public awareness

Apakah itu Asthma?

Asthma adalah satu penyakit pernafasan yang menyebabkan pendedahan berulang pada saluran pernafasan. Ia menyebabkan pemekatan dan pembengkakan saluran pernafasan yang menjadikannya sukar untuk bernafas dengan lancar. Jika tidak mendapat rawatan segera mungkin akan menyebabkan masalah yang serius termasuk kematian.

Apakah punca-punca Penyakit Asthma?

Penyakit asthma adalah satu penyakit halangan pernafasan yang sering berlaku pada kanak-kanak, dewasa dan orang tua. Pada peringkat umumnya, penyakit ini dipanggil “asma”. Penyebab utama penyakit ini masih belum dapat dipastikan, tetapi kajian telah menunjukkan bahawa terdapat pelbagai punca-punca yang berpotensi boleh menyebabkan penyakit ini. Antara punca-punca utama yang diketahuiadalah seperti berikut:

 1. Genetik: Sesetengah penyakit, seperti asma, berpunca daripada keturunan. Genetik boleh menuturkan kesepadanan tertentu dalam masyarakat atau golongan, dan ini menyebabkan sesetengah individu lebih cenderung mengalami asma berbanding individu lain.
 2. Ekosistem: Bahan toksik atau rosak yang terdapat dalam lingkungan persekitaran, seperti produk kimia dalam lingkungan pekerjaan, asap berasap, dan hujan asid, boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.
 3. Pemakanan yang Kurang Baik: Pemakanan yang kurang berkhasiat dan makanan yang dimasak dengan ramuan yang diperkaya dengan bahan pengawet atau kontaminan lain boleh menyebabkan asma.
 4. Stres Mental: Stres emosi atau stres mental boleh menyebabkan simptom asthma yang lebih jelas.
 5. Perangsang Alergik: Sekumpulan bahan tertentu seperti rambut binatang, debunga, serbuk sari, tungau, dan bulu burung boleh menyebabkan alergi asthma atau “asma alahan” pada sesetengah individu.
 6. Infeksi Virus: infeksi jangkitan virus, seperti selesema atau difteria, boleh meningkatkan risiko penyakit ini. Ia berlaku kerana virus menyebabkan tindak balas imun yang tinggi dalam tubuh, yang menyebabkan simptom-simptom ini terjadi.
 7. Penyakit Kronik Lain: Penyakit seperti tekanan darah tinggi, diabetes, dan jangkitan paru-paru akut boleh menyebabkan simptom-simptom asthma.

Apakah Tanda-Tanda atau Gejala Penyakit Asthma?

Asthma atau asma ialah sejenis masalah saluran nafas yang melibatkan pengeluaran sejuk yang menyebabkan pernafasan yang menyukarkan. Ia adalah sejenis penyakit yang boleh menjejaskan orang tua termasuk muda.

Gejala-gejala yang biasa berlaku ialah merintih beliau kerap, berasa sesak seperti berada di pantai laut, kekurangan oksigen, rasa mengeluarkan sedikit habuk dari mulut, serta sesak pada dada. Ia juga mungkin termasuk sesak pada paru-paru, bersin-bersin teruk, batuk kerap dan berterusan, perasaan letih, sakit kepala, dan selsema. Ia juga mungkin disertai dengan demam, sering berasa tidak bertenaga, dan kegelisahan.Gejala-gejala ini boleh dirasai berbeza-beza bergantung pada graviti penyakit.

Baik ibu bapa mahu memerhati sama ada anak mereka menunjukkan gejala seperti itu (atau sebarang gejala lain yang tidak biasa) dan mendedahkan anak mereka kepada doktor untuk diagnosis yang tepat. Gejala ringan boleh diatasi dengan penggunaan ubat-ubatan respirasi, inhaler, atau ubat lain. Sekiranya gejalanya lebih teruk, anda mungkin dinasihatkan oleh doktor anda untuk melakukan rawatan inhaler yang berkesan atau rawatan steroid. Amaran juga diisytiharkan sebagai peringatan simptom ini.

Kadang-kadang, pantauan oksigen dan pengukuran suhu perlu dibuat bagi menentukan graviti penyakit. Beberapa teknik mudah boleh digunakan untuk mengurangkan gejala-gejala asthma seperti mengelakkan aliran habuk, buih busa, dan habuk tepung di sekitar tempat tinggal anda. Pemakanan yang tepat dan pengambilan ubat yang betul juga dapat membantu untuk melegakan gejala penyakit yang datang.

Apakah Langkah Pencegahan Penyakit Asthma?

berikut adalah langkah-langkah pencegahan supaya penyakit asthma ini dapat dielakkan. Nasihat kami adalah sentiasa menjaga kebersihan diri, tabiat dan persekitaran tempat tinggal.

 1. Menyemai tabiat merokok dan mengelakkan tempat yang dipenuhi asap rokok.
 2. Menghindari alergen seperti habuk, tahi, bulu binatang, peluh haiwan, serbuk ubati dan bau yang kuat.
 3. Kerap melakukan senaman dengan teratur.
 4. Menjaga kebersihan persekitaran.
 5. Ambil ubat yang disyorkan oleh doktor.
 6. Menjaga keadaan udara di rumah.
 7. Mengurangkan stres dan mengawal emosi.

Apakah Rawatan Penyakit Asthma?

Rawatan penyakit asthma adalah mengawal dan memantau gejala, dan mungkin termasuk merawat dengan ubat-ubatan, perubatan alternatif dan terapi penukaran udara. Ubat-ubatan yang boleh digunakan untuk menguatkan otot-otot bronkial, merawat infeksi saluran pernafasan dan menghilangkan kebocoran di paru-paru. Rawatan dalam bentuk fisioterapi boleh membantu meningkatkan pernafasan selain merancang rawatan untuk melawan kembali asthma dari kembali berulang.

Senarai Ubat Asthma?

Berikut adalah senarai ubat bagi merawat dan mengawal penyakit asthma dari berulang. Harus diingat bahawa anda harus mendapatkan nasihat pakar perubatan di hospital sebelum mengambil ubat ini kerana tidak semua ubat yang ditawarkan sesuai dengan tahap sakit kita.

 1. Berotec
 2. Seretide
 3. Pulmicort
 4. Accuhaler
 5. Foradil
 6. Oxis
 7. Symbicort
 8. Advair
 9. Flovent
 10. Ventolin

Related Article About Disease

Bahaya Glaucoma: Atasi Segera untuk Kesihatan Mata Optimum

Apakah Itu Glaucoma: Rawatan Cepat untuk Kesihatan Mata Penyakit Glaucoma adalah biasanya terjadi semasa seseorang meningkat usia. Tetapi benarkan sedemikian? Kenali punca, rawatan dan pencegahan yang ada. Mata adalah anugerah Allah yang tidak dapat kita...

Read More

Bahaya Demam Denggi: Cegah Sebelum Melarat! Info Disini

Ketahui Tanda dan Cara Mencegah Demam Denggi Sekarang Berlaku peningkatan ketara Demam Denggi seusai redanya wabak Covid-19 yang melanda negara. Ingin tahu apakah tanda-tanya dan rawatan menurut kaedah Kementerian Kesihatan Malaysia apabila anda mengalami gejala...

Read More

FAQ Disease

Kenapa perlu kita elakkan penyakit Asthma?

Penyakit asthma adalah penyakit kronik yang meningkatkan kepekaan saluran pernafasan dan menyebabkan ruam-ruam pada saluran pernafasan. Penyakit ini dapat menyebabkan sesak nafas, batuk, bersin, dan kesukaran bernafas. Oleh itu, untuk mengelak daripada menghidap penyakit yang berpengaruh buruk dan mempengaruhi jangka hayat seseorang, adalah disarankan agar orang mengelak daripada aktiviti yang boleh menyebabkan sesak nafas atau memburukkan lagi situasi seperti merokok, menghirup udara yang kotor, alahan dan sebagainya.

Dengan kerap bersenam, mengambil makanan bergizi dan menahan diri daripada melakukan perkara-perkara yang boleh menyebabkan asthma boleh mengurangkan risiko kita untuk terkena penyakit ini.

error: Content is protected !!