Apakah Itu Glaucoma: Rawatan Cepat untuk Kesihatan Mata

Penyakit Glaucoma adalah biasanya terjadi semasa seseorang meningkat usia. Tetapi benarkan sedemikian? Kenali punca, rawatan dan pencegahan yang ada. Mata adalah anugerah Allah yang tidak dapat kita nafikan tentang keperluan dalam seharian. Kesihatan mata yang baik akan menjamin fungsi mata anda dari saat anda dilahirkan sehinggalah meningkat usia tua. Pancaindera ini jika tidak dijaga akan mengakibatkan masalah yang lebih serius terutama apabila penglihatan merosot. Dan akhirnya mata menjadi buta.

Semua info berkaitan kesihatan mental dan fizikal ada disini. Kami menyediakan semua info mengenai kesihatan kepada anda.

Penyakit Glaucoma: Punca Rawatan dan Pencegahan

Penyakit Glaucoma: Punca Rawatan dan Pencegahan Summary

 • Health Info: Eye Care
 • Health Category: Disease
 • Media Publicity: For public awareness

Apakah itu Penyakit Glaucoma?

Glaucoma ialah penyakit mata yang berpunca daripada tekanan yang tinggi pada bahagian dalam mata. Penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan saraf optic dan kehilangan penglihatan pada masa akan datang. Biasanya, tiada tanda-tanda awal. Gejala yang mungkin berkembang seperti penglihatan kabur, laluan silau, atau gangguan berkaitan penglihatan lain. Rawatan biasanya termasuk pil, tetes mata dan pembedahan laser.

Apakah punca-punca Penyakit Glaucoma?

Penyakit Glaucoma ialah penyakit mata yang berlaku apabila tekanan di dalam bahagian luar mata meningkat. Tekanan ini boleh merosakkan saraf optik dan bayang mata, dan boleh menyebabkan kebutaan jika tidak dirawat dengan segera. Punca-punca yang dapat dikenalpasti adalah seperti berikut:

 1. Faktor genetik.
 2. Usia Lanjut: Orang yang berusia lebih dari 60 tahun.
 3. Keturunan Afrika: Penyakit ini adalah ciri utama yang terdapat pada warga keturunan Afrika.
 4. Diabetes: Orang yang menghidap kencing manis adalah lebih cenderung untuk mengalami penyakit ini berikutan kerosakan di dalam saluran vaskular.
 5. Merokok: Merokok adalah punca utama dalam perkembangan Glaucoma, yang merupakan penyebab utama kecacatan penglihatan.
 6. Pembetulan mata, boleh meningkatkan risiko.
 7. Rokok Asap Kumbahan: Menghirup asap rokok kumbahan juga boleh meningkatkan risiko ini.
 8. Radiasi.
 9. Minum Alkohol: Minum alkohol berlebihan.
 10. Obesiti: Menjadi obesi juga merupakan punca penyakit ini.
 11. Penyakit hati yang teruk.
 12. Tekanan intrakranial yang tinggi.
 13. Cahaya Radiasi: Paparan yang berlebihan kepada kebayang dan cahaya radiasi boleh menyebabkan Glaucoma glokomatosa.

Apakah Tanda-Tanda atau Gejala Penyakit Glaucoma?

Glaucoma adalah penyakit mata serius yang mempengaruhi cabang saraf optik. Ia boleh menyebabkan kehilangan persepsi warna dan ketajaman penglihatan, jika tidak dirawat dengan cepat. Ia boleh berlaku secara tiba-tiba atau secara perlahan tanpa memberikan tanda-tanda peringatan awal. Walaupun demikian, gejala yang paling utama kerapkali disedari sebelum kehilangan penglihatan telah berlaku. Gejala utama penyakit glaucoma meliputi:

 1. Kesakitan Mata/Strabismus.
 2. Rasa kemerahan atau mati rasa di sekitar mata.
 3. Sulit untuk memfokuskan mata anda ke satu objek.
 4. Pandangan anda menjadi kabur atau ada titik hitam terbang pada penglihatan anda.
 5. Mata berair atau produksi air mata meningkat.
 6. Penglihatan periferi yang berkurangan atau hilang.
 7. Penjalaan pandangan secara tiba-tiba dan sakit kepala yang teruk.

Apabila gejala-gejala ini dijumpai, adalah penting untuk berjumpa dengan doktor mata untuk memastikan rawatan yang tepat telah diberikan. Sekiranya terdiagnosis dengan cepat, ia dapat dirawat dengan menggunakan kaedah-kaedah seperti ubat-ubatan, petunjuk segera dan operasi. Sebaliknya, jika ia berjalan lama tanpa rawatan, kehilangan penglihatan akan cepat bertambah. Oleh itu, adalah penting untuk berjumpa doktor mata secepat mungkin untuk mengelakkan sebarang masalah yang mungkin berlaku.

Apakah Langkah Pencegahan Penyakit Glaucoma?

Berikut adalah langkah-langkah pencegahan dari penyakit glaucoma dari terjadi kepada anda.

 1. Periksa tekanan intraokular (tekanan dalam mata) secara berkala untuk mencegah penyakit pada mata.
 2. Mengambil makanan yang kaya vitamin A untuk mencegah kerosakan pada lapisan retina.
 3. Menggunakan pelindung mata di luar ruangan untuk melindungi mata dari sinar matahari ultraviolet.
 4. Amalkan gaya hidup yang sihat seperti mengawal berat badan, berhenti merokok, dan mengurangkan kandungan gula.

Apakah Rawatan Penyakit Glaucoma?

Rawatan penyakit Glaucoma adalah rawatan yang bertujuan untuk mengurangkan tekanan di dalam mata yang dikenali sebagai tekanan intraokular (IOP) untuk mengelakkan kerosakan yang lebih lanjut terhadap saraf optik. Rawatan boleh melibatkan ubat-ubatan, pembedahan, atau kaedah alternatif seperti terapi laser, terapi intravitreal, dan akupuntur.

Apakah Ubat Penyakit Glaucoma?

Ubat untuk penyakit Glaucoma ialah ubat mata seperti kolirid, betabloktor, prostoglandin dan sebagainya. Pesakit juga digalakkan melakukan senaman kecergasan mata dan elakkan merokok supaya tekanan intraokular rendah.

Related Article About Disease

Bahaya Glaucoma: Atasi Segera untuk Kesihatan Mata Optimum

Apakah Itu Glaucoma: Rawatan Cepat untuk Kesihatan Mata Penyakit Glaucoma adalah biasanya terjadi semasa seseorang meningkat usia. Tetapi benarkan sedemikian? Kenali punca, rawatan dan pencegahan yang ada. Mata adalah anugerah Allah yang tidak dapat kita...

Read More

Bahaya Demam Denggi: Cegah Sebelum Melarat! Info Disini

Ketahui Tanda dan Cara Mencegah Demam Denggi Sekarang Berlaku peningkatan ketara Demam Denggi seusai redanya wabak Covid-19 yang melanda negara. Ingin tahu apakah tanda-tanya dan rawatan menurut kaedah Kementerian Kesihatan Malaysia apabila anda mengalami gejala...

Read More

FAQ Kanser: Soalan dan Jawapan Umum

Kenapa perlu elakkan penyakit glaucoma?

Elakkan penyakit glaucoma adalah penting kerana ia merupakan satu penyakit yang boleh menyebabkan kehilangan penglihatan. Penyakit ini boleh dibezakan dengan menggunakan pemeriksaan mata, seperti pengukuran tekanan mata, pemeriksaan peribadi melalui pencahayaan mata, dan pemeriksaan slit lamp.

Cara untuk mengelakkan penyakit ini adalah anda harus menjalani rawatan mata pada masa yang sesuai, mengurangkan konsumsi alkohol, dan mengelakkan merokok. Anda juga perlu memeriksa tahap tekanan mata anda secara kerap, dan biasanya doktor mata akan melakukan pemeriksaan selanjutnya sekiranya anda mempunyai risiko tinggi untuk mendapat penyakit ini.

Siapakah golongan rentan terhadap penyakit glaucoma?

Golongan rentan terhadap penyakit Glaucoma ialah orang yang mempunyai risiko tinggi untuk menghidap penyakit ini, seperti mereka yang berumur lebih dari 45 tahun, golongan yang berisiko dengan diabetes, penyakit jantung, serta mereka yang menggunakan corticosteroid secara berterusan.

Apakah penyakit glaucoma ini boleh sembuh?

Tidak, penyakit glaucoma tidak boleh disembuhkan tetapi boleh dikawal dengan penjagaan dan suntikan rawatan tertentu.

error: Content is protected !!